Onze ruimtes

De binnenruimte

Zachte kleuren en natuurlijke materialen stralen rust en geborgenheid uit. De seizoenentafel zorgt ervoor dat de kinderen ook binnen het ritme van de seizoenen beleven. Ons speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, wol en vilt en heeft een zo oorspronkelijk mogelijke vorm. Dit is speciaal bedoeld om de fantasie te prikkelen.

Wij zijn van mening dat het kind zelf het middelpunt wil zijn van zijn spel en niet, zoals zo vaak met technisch geraffineerd speelgoed het geval is, slechts een toeschouwer. Daarnaast is het voor de zintuigontwikkeling belangrijk dat het kind met eerlijke natuurlijke materialen in aanraking komt die een bezielde beleving oproepen. Het speelgoed van o.a. Ostheimer, Grimm’s, Nic, Brio en Kinderkram sluit uitstekend aan bij onze visie met betrekking tot speelgoed.

Er zijn verschillende hoekjes waar de kinderen zelf speelgoed kunnen maken van hout, wol of wolvilt of vol overgave van hun ontdekkings- of  nabootsingsfantasiespel kunnen genieten. Zo is er een keukenhoekje, een bouw/autohoekje en een speeltafel waar de kinderen het tafelspel, dat de pedagogisch medewerker misschien eerder heeft voorgespeeld, kunnen naspelen en uitbouwen.

Verhalen worden verteld en voorgelezen in de grote voorleesstoel of samen zittend op het zachte vloerkleed. Aan de grote tafel wordt gegeten, maar ook geknutseld of broodjes gebakken. Voor baby’s is er een hoge box die geborgenheid biedt. In een aparte slaapkamer heeft ieder kind een “eigen” bedje met een warm wollen dekentje.

De buitenruimte

In de grote en spannende achtertuin kunnen de kinderen op ontdekkingsavontuur. Er zijn paadjes waarover de peuters kunnen rennen, een klimheuvel,  kruiwagens, vergrootglazen en natuurlijk ontbreken de zandbak en de watertafel niet. De appelboom laat ons zien en beleven hoe de appels groeien waar we later in de groep bijvoorbeeld appelmoes van maken. In het voorjaar en de zomer wordt gewerkt in de moestuin. Hier zien de kinderen groente en fruit groeien vanuit zaadjes die ze zelf hebben gezaaid en verzorgd.

Ook bij minder goed weer zijn we buiten. Gekleed in stoere regenpakken is stampen in de plassen en spelen met modder een feest! Voor baby’s is er een plekje in de schaduw van de grote kapschuur. Hier kunnen ze de wind met de blaadjes zien spelen. Voor de kruipende kinderen is er een grote buitenbox.

De kinderopvang bevindt zich in een pand dat in 2018 nieuw is opgeleverd. Bij het ontwerp en de realisatie stond niet alleen functionaliteit, maar ook het respect voor mens en milieu voorop. Er is bij de realisatie gebruik gemaakt van duurzame materialen en er zijn veel moderne voorzieningen aangebracht in het kader van duurzaamheid en de gezondheid en veiligheid van de gebruikers. Zo is het pand extreem energiezuinig (label A+++) en wordt zowel elektriciteit als  warmte door geavanceerde zonne-energie installaties opgewekt en opgeslagen. Het binnenklimaat wordt verzorgd door geautomatiseerde CO2- en luchtvochtigheidsgestuurde ventilatiesystemen. Ook qua brandveiligheid voldoet het pand aan de hoogste eisen. Kortom het pand is zo ontworpen dat de kinderen en medewerkers in een veilige, gezonde en prettige omgeving kunnen verblijven.